Nová zelená úsporám i kotlíkové dotace jsou zpět!


Dotační programy Nová zelená úsporám a kotlíkové dotace vstupují do nové fáze. Víte, na co, jak a kdy můžete žádat o podporu? Nejen to se dozvíte na FOR ARCHu v hale 2 na stánku Státního fondu životního prostředí ČR, který pro vás navíc připravil dvě přednášky v rámci doprovodného programu.

Stavíte nebo rekonstruujte? Řekněte si o dotaci až 50 %

Další etapa programu Nová zelená úsporám startuje v říjnu. Vedle výhodných dotací přinese i řadu novinek a do roku 2030 rozdělí minimálně 39 miliard korun. Příspěvky pro majitele rodinných a bytových domů se rozrostly a cesta k nim je jednodušší.

 

Spořte s Novou zelenou úsporám

Nová zelená úsporám je dostupná téměř pro každého. Majitelům rodinných a bytových domů šetří jak budoucí výdaje za energii a pitnou vodu, tak i náklady na vstupní investici. Úsporná opatření navíc zhodnotí nemovitost i s výhledem do budoucna, protože požadavky na energetické a ekologické parametry budov budou stále více ovlivňovat jejich cenu.

Mezi nejzásadnější novinky Nové zelené úsporám patří podpora bytových domů po celém Česku a její zvýšení na 50 %, navýšení jednotkových dotací a sloučení s Dešťovkou, dotačním programem na zachytávání dešťové vody. Nově lze získat dotaci i na výměnu neekologického kotle a dobíjecí stanici pro osobní auta.

 

Kombinovat se vyplatí

Čím více opatření žadatel zkombinuje, tím vyšší bonus ke standardní dotaci získá. Tak by se dalo stručně shrnout pravidlo pro sčítání bonusů. Majitelé rodinných domů za každou kombinaci získají 10 000 korun a za kombinaci s výměnou starého kotle 20 000 korun. U bytových domů lze za kombinaci dostat dokonce 20 000 korun. Bonusy se mohou sčítat, a tak u rodinných domů žadatelé ušetří až 90 000 korun a u bytových domů až 120 000 korun.

Je to lehčí, než si myslíte

Žádost o dotaci je možné podat před, v průběhu i po realizaci stavby, rekonstrukce nebo koupě, a to on-line přes portál Nová zelená úsporám. Elektronicky bude probíhat i následná komunikace se Státním fondem životního prostředí ČR. Díky tomu žadatelé vše vyřídí bez zbytečného papírování z pohodlí domova. Na webu bude k dispozici i seznam kontaktů na odborníky a dodavatele, kteří zájemcům pomohou s rekonstrukcí a stavbou podle podmínek programu.

 

Topíte starým kotlem? Využijte kotlíkové dotace

Víte, že bude od 1. září 2022 zakázáno topit starým kotlem na pevná paliva? Nyní, i když nemáte dostatek financí, máte poslední šanci na jeho výměnu za ekologické vytápění. Řekněte si o kotlíkovou dotaci a získáte zpět až 95 % výdajů! Příjem žádostí startuje přes krajské úřady na začátku příštího roku.

 

Program na výměnu neekologických kotlů, tzv. kotlíkové dotace, vstupuje do nové fáze. Od 1. září 2022 bude podle zákona o ochraně ovzduší z roku 2012 povoleno používat kotle pouze 3. a vyšší emisní třídy podle ČSN EN 303-5. Provoz zastaralých kotlů bude zakázán a bude nutné je vyměnit za nové ekologické zdroje vytápění.

 

Máte nižší příjem? Nevadí

Pro ty, kteří nebudou mít na výměnu kotle dostatek financí z důvodu nižších příjmů, Ministerstvo životního prostředí připravilo podporu z fondů Evropské unie ve výši 5,5 mld. Kč. Ostatní domácnosti mohou na pořízení nových kotlů využít dotaci z programu Nová zelená úsporám.

Kotlíkovou dotaci pro domácnosti s nižším příjmem mohou využít ti, u nichž výše pruůměrného ročního čistého příjmu na člena domácnosti v roce 2020 nepřesáhla 17 900 Kč, tj. 14 242 Kč na osobu a měsíc. Příjmy členů domácnosti jsou průměrovány a u dětí a studentů do 26 let se příjem počítá jako nulový. Osoby se starobním nebo invalidním důchodem 3. stupně mají na dotaci nárok automaticky.

 

Dotace pokryje až 95 % nákladů

Dotaci můžete využít na výměnu kotle na pevná paliva 1. a 2. emisní třídy za kotel na biomasu tepelné čerpadlo a plynový kondenzační kotel. Podpora bude poskytována ve výši 95 %, a to i předem zálohově. Maximální výše dotace na plynový kondenzační kotel je 100 000 Kč, na kotel na biomasu s ruční nebo samočinnou dodávkou paliva a na tepelné čerpadlo 130 000 Kč.

 

Poslední šance

S ohledem na kapacity topenářů a dodavatelů kotlů stanovilo Ministerstvo životního prostředí speciální opatření pro vlastníky nemovitostí, kteří mají zájem o výměnu kotle. Kdo nestihne výměnu zrealizovat, ale požádá o dotaci do 1. září příštího roku, nebude v případě kontroly finančně sankcionován. Výměnu však bude muset provést do data, které určí úřad. To bývá zpravidla jeden rok.

 

Kontaktujte svůj krajský úřad

Příjem žádostí bude probíhat od začátku roku 2022 přes krajské úřady, které vám poskytnou i odborné poradenství. Budete mít k dispozici seznam výrobků a technologií, ze kterého můžete vybírat nový zdroj tepla na vytápění. Seznam není povinný. Pokud ale zvolíte jiný zdroj, musíte k žádosti předložit dokumenty jako třeba certifikát nebo technický list o stanovených parametrech, které prokáží, že splňují podmínky programu.

 

Chcete vědět více?

www.novazelenausporam.cz

www.kotlikydotace.cz

info@sfzp.cz, zelená linka 800 260 500

 

 

       

 






Více
Nejbližší konané akce
Zavřít
Nezávazná poptávka účasti
Inicializace, právě prohlíží: ?

* - povinné údaje