Na veletrh Sběratel letos míří rekordní počet vystavovatelů!


Největší setkání sběratelů ve střední a východní Evropě se uskuteční od 8. do 9. září na výstavišti PVA Expo Praha.

Do Prahy se tento rok chystá 35 firem, jež se budou veletrhu účastnit vůbec poprvé, a přidají se tak k více než dvěma stovkám vystavovatelů mířícím na výstaviště každý rok. Organizátoři čekají opět na 10 000 návštěvníků, kteří budou moct na veletrhu zakoupit poštovní známky, mince, bankovky, pohlednice, minerály, drahé kameny, ale třeba také staré akcie, reklamy, autogramy, plakáty a další sběratelský materiál.

 

Veletrhu se účastní přední světové aukční domy a prodejci, do Prahy se chystá například Německá pošta, Slovenská pošta, pošta OSN, Česká mincovna, China Gold Coin Group, Heritage Auctions, Antium Aurum, Schoeller Münzhandel, Heritage Auctions Europe, Emporium Hamburg, Künker, Rauch, Viennafil a další firmy z Rakouska, Holandska, Dánska, Francie, Německa, Maďarska, Velké Británie, Itálie, Polska a jiných zemí. Vůbec poprvé se bude na veletrhu vlastní expozicí prezentovat Státní tiskárna cenin.

Kompletní seznam vystavovatelů najdete zde.

 

Po delší odmlce se Sběratele účastní poštovní správa a mincovna z Vatikánu. Do Prahy přiveze nejen novou emisi mincí, která bude mít premiéru právě na Sběrateli, ale také poštovní známky, jež pro papežský stát v minulosti vytvořila výtvarnice Marina Richterová a na českém trhu jsou jen těžko dostupné.

Marinu Richterovou bude možné na veletrhu také přímo veletrhu potkat, na sobotní odpoledne má naplánovanou autogramiádu spojenou s představením nové emise „Shakespearovské hry“, kterou vytvořila pro Českou poštu.

 

V pátek přijde osobně uvést novou dopisnici České pošty a veletrhu Sběratel ze série „Legendy“ Ondřej Moravec, nejúspěšnější český biatlonista historie. Po plánované autogramiádě vystřídá stříbrného olympionika z her v Soči 2014 kuchař, gurmán a sběratel Roman Vaněk.

Zakladatel Pražského kulinářského institutu, autor oblíbených kuchařek a pořadů Peklo na talíři je majitelem největší tuzemské sbírky jídelních lístků, historických kuchařek a řady rarit, které se vážou právě ke gastronomii. Z jeho sbírek bude možné přímo na veletrhu vidět mimo jiné výběr vzácných restauračních menu nebo soubor historických miniaturních kuchařek (podle kterých se opravdu vařilo) včetně té, kterou napsal a vydal sám Roman Vaněk.

 

Česká pošta k výstavě přichystala příležitostnou dopisnici „Gastronomie na známkách“ s výběrem českých „gastroznámek“, které doplňuje citát Romana Vaňka a grafický motiv z historického menu, jehož autorem je Alfons Mucha.

 

Premiéru má na veletrhu Sběratel investiční mince Český lev s hologramem. Minci s hologramem bude možné zakoupit přímo na stánku České mincovny, a to dříve, než se objeví v obchodech. Její autor, medailér Asamat Baltaev, pak bude mít v pátek přímo v expozici mincovny velkou autogramiádu.

 

Slavný Citroën 2CV slaví 75 let a veletrh Sběratel k této události přichystal přepážkový list známek s kupony s přítiskem s motivem legendární „kachny“. Jeho autorem je výtvarník Roman Sedlák, který stejný motiv připravil i pro oblíbenou „0 euro“ sběratelskou bankovku.

 

V sobotu ji přijde na veletrh pokřtít automobilová závodnice Bára Holická se svou spolujezdkyní Lucií Engovou, sestrou našeho jediného pilota F1 Tomáše Engeho. Obě dámy plánují právě s Citroënem 2CV vyrazit na nadcházející Rallye Dakar v kategorii Classic. Na veletrhu Sběratel bude k vidění jejich chystaný závodní speciál a na plánovanou autogramiádu dorazí i autor motivu kuponu a bankovky.

 

Velkým lákadlem pro všechny fandy agenta 007 je určitě výstava „James Bond na poštovních známkách“. Unikátní sbírka motivů z filmů se slavným agentem 007 na známkách pošt z celého světa bude veřejně vystavena vůbec poprvé.

Přehled bohatého doprovodného programu letošního veletrhu najdete zde.






Více
Nejbližší konané akce
Zavřít
Nezávazná poptávka účasti
Inicializace, právě prohlíží: ?

* - povinné údaje